Pinksteren

Pinksteren 2016 komt er al weer aan! Het pinksterfeest valt dit jaar op week 19 en 20. Op zondag 15 mei (eerste Pinksterdag) en op maandag 16 mei (tweede Pinksterdag). Beide dagen zijn in Nederland zogenoemde ‘erkende feestdagen’. En dat betekent dat het officiële vrije dagen zijn.

Pinksteren, 2 officiële vrije feestdagen

Wat doen wij Nederlanders meestal tijdens deze vrije feestdagen? We gaan naar een woon- of Pinksterenmeubelboulevard. Of naar een van de vele jazz- en/of bluesfestivals. Maar er worden in het hele land ook allerlei markten georganiseerd. We trekken er dus vaak op uit. Of we genieten thuis in onze eigen tuin, op ons balkon, of dakterras. Met ons gezin, met familie en vrienden. Het is ook bijna altijd mooi weer met Pinksteren. Globaal valt dit feest tussen 11 mei en 14 juni, in de lente dus. Meestal schijnt de zon en is het een graadje of twintig. Met Pinksteren 2016 zal dit hopelijk ook weer zo zijn.
Misschien is het wel eens leuk om, voordat we weer gaan genieten van deze twee vrije dagen, stil te staan bij de oorspronkelijke betekenis van Pinksteren.
Letterlijk betekent het woord Pinksteren vijftig. ‘Pentekoste’ is het oorspronkelijk Griekse woord waar het woord Pinksteren een verbastering van is. Het getal vijftig verwijst naar het feit dat Pinksteren altijd vijftig dagen na Pasen valt.

Pinksteren is een christelijke feestdag

Op deze feestdagen viert christelijk Nederland het ‘uitstorten’ of ‘neerdalen’ van de Heilige Geest over de apostelen, de leerlingen van Jezus. Nadat Jezus was gestorven en vervolgens op Pasen weer opgestaan, bleef hij nog veertig dagen bij zijn volgelingen. Die periode was bedoeld om voor de laatste keer goed uit te leggen wat zijn komst op aarde had betekend. Op Hemelvaartsdag liet Jezus zijn aardse volgelingen vervolgens definitief achter. En op Pinksteren werd hij, in de gedaante van Heilige Geest ‘uitgestort’ over zijn discipelen. Zo kregen zij het inzicht en de kracht om het evangelie zonder Jezus’ aanwezigheid verder te verspreiden. Een mooi verhaal om even bij stil te staan tijdens Pinksteren 2016.