Koningsdag

De enige plek waar je in 2016 moet zijn is Nederland, want dan wordt op 27 april voor de eerste maal Koningsdag gevierd. Koningsdag 2016 is dus een speciale dag die je zeker niet wilt missen. Op deze dag, die overigens een nationale vrije dag is, zijn er tal van activiteiten en evenementen zodat je je niet hoeft te vervelen.

Van Koninginnedag tot Koningsdag in 2016

KoningsdagTot 2013 kende heel het land alleen de Koninginnedag, die elk jaar weer uitbundig gevierd werd op 30 april. Ooit markeerde 30 april de geboortedag van koningin Juliana, die met het hele land gevierd werd. Nadat Beatrix tot koningin gekroond werd, bleef zij deze traditie in ere houden. Tenminste tot 2013, want toen maakte Beatrix bekend dat zij zich terug zou trekken en dat haar zoon, toen nog prins Willem Alexander koning zou worden. 30 april 2013 was niet alleen de troonswisseling, maar ook de laatste keer Koninginnedag.

Koninginnedag vieren terwijl het land een koning had kon natuurlijk niet en dus werd besloten om van Koninginnedag Koningsdag te maken. De datum werd daarbij verschoven naar 27 april, de dag dat koning Willem Alexander geboren is.

Vrijmarkt, Koningsspelen en nog veel meer op Koningsdag

Behalve de naamsveranderingen lijkt er weinig te veranderen aan de invulling van de dag zelf. Wel is het zo dat scholen, die in 2013 voor het eerst kennis hebben gemaakt met de koningsspelen deze ook een dag voor Koningsdag 2016 weer zullen houden. Daarbij staat sport, spel en samenwerken centraal. De spelen zijn geïnspireerd op het sportieve leven van de koning zelf.

Zoals elk jaar het geval is zullen ook op Koningsdag 2016 in het hele land vrijmarkten georganiseerd worden. Het nieuwe koningspaar zal traditiegetrouw een vooraf bepaalde gemeente aandoen, waar zij samen met de bewoners en bezoekers op diverse manieren vermaakt zullen worden.

Het is ons niet geheel duidelijk of de onderstaande video is opgezet, maar goed…