Hemelvaartsdag

Hemelvaart valt standaard op een donderdag. Hierdoor wil de datum nogal eens verschillen. Hemelvaartsdag 2016 zal plaatsvinden op donderdag, 5 mei 2016: op de 40e dag na de eerste paasdag en tien dagen voor Pinksteren.

Hemelvaartsdag 2016

Hemelvaartsdag is een christelijke feestdag, waarop wordt gevierd dat Jezus Christus naar de hemel is opgevaren. Aangezien deze viering een onderdeel is van de paascyclus, vindt deze feestdag standaard 39 dagen na de eerste paasdag plaats.

Hemelvaartsdag is altijd op een donderdag

De dag van de week waarop Hemelvaartsdag wordt gevierd, is standaard op een Hemelvaartsdagdonderdag. De datum verschilt echter per kalenderjaar.
Niet alleen omdat iedere donderdag ieder jaar op een andere datum valt, maar omdat ook Pasen ieder jaar op een andere datum gevierd wordt.
Aangezien Hemelvaartsdag standaard 39 dagen – en op de 40e dag – na Pasen gevierd wordt, betekent dit dat de datum van Hemelvaartsdag ieder jaar anders is.
De datum van deze feestdag hangt dus helemaal af van de dagen waarop Pasen plaatsvindt.

Hemelvaartsdag 2016 als feestdag

Net als ieder jaar zal deze christelijke feestdag in 2016 ook een nationale feestdag zijn die als doorbetaalde vrije dag geldt. Dit houdt in dat je op deze dag doorbetaald moet krijgen, terwijl je niet voor dat geld hoeft te werken. Mocht je wel moeten werken, dan geldt als verloning het percentage voor een zondag. Je zult dan dus altijd meer uitbetaald krijgen dan op een normale werkdag. Een goede reden om als niet christen toch gewoon te gaan werken op deze officiële feestdag!

Een voordeel van Hemelvaartsdag, een lang weekend

In vele gevallen wordt ook de vrijdag volgend op deze feestdag vrijgegeven. Hierdoor verkrijg je een lang weekend. Niet alleen bij werknemers wordt dit vaak op deze manier gedaan. Ook veel scholen geven hun leerlingen op de vrijdag na Hemelvaartsdag een vrije dag. Als gevolg hiervan trekken vele families er in deze periode een weekendje op uit.