Goede vrijdag 2018

Goede vrijdag 2018 is een christelijke feestdag
Goede Vrijdag 2018 komt na Witte Donderdag en is de vrijdag voor Pasen. Op deze vrijdag wordt in de kerk de kruisiging van Jezus herdacht. De kruisiging vond plaats op de heuvel Golgotha vlakbij de stad Jeruzalem. Jesus werd gekruisigd nadat hij was veroordeeld door de Romeinse stadhouder Pontius Pilates, op aandringen van de Joodse Hoge Raad Sanhedrin. Goede Vrijdag is de meest indrukwekkende dag in het christendom omdat de dood van Jezus als een offer wordt gezien.

Goede Vrijdag is de meest sobere feestdag

De christenen geloven in het leven, het lijden en de wederopstanding van Jezus Christus van Nazareth. Jezus offerde zichzelf op zodat de zonden van de mensen vergeven zouden worden. Het goede in de vrijdag verwijst naar de verlossing van alle zonden en de overwinning op de duivel. Op deze christelijke feestdag worden een aantal kerkdiensten gehouden maar dan in een vrij sobere sfeer. Als teken van rouw klinken de kerkklokken niet voordat om drie uur de kerkdienst begint. De kerkdiensten wijden vooral uit over het lijdensverhaal en de kruisverering. De maaltijden op die dag zijn in dezelfde stijl want over het algemeen wordt er geen vlees bij de maaltijd gebruikt. Over het algemeen worden er dus geen feestmaaltijden geserveerd op goede vrijdag.

Goede Vrijdag 2019 is weer geen officiële vrije dag!

De meeste christenen beschouwen Goede Vrijdag als een vastendag.
Het is helaas is geen officiële vrije dag in Nederland. De ambtenaren in overheidsinstellingen zijn op deze dag wel verplicht vrij. Publieke instellingen draaien zondagsdiensten op de Goede Vrijdag. In de horeca en in het bedrijfsleven is het geen verplichte vrije dag en daarom zijn deze bedrijven zijn dan meestal wel open op deze feestdag. Wanneer men er niet zeker weet of het vrije dag of een snipperdag is, kan men de CAO, de manager of personeelszaken raadplegen.