Dodenherdenking

Dodenherdenking, ook wel de de Nationale Herdenking genaamd, heeft ieder jaar plaats op 4 mei. Dodenherdenking 2016 heeft dit jaar plaats op een woensdag.
In heel Nederland wordt om 20.00 uur 2 minuten stilte in achting genomen, voor hen die gevallen zijn voor onze vrijheid. Niet alleen herdenkt men op dodenherdenking zij die gevallen zijn voor onze vrijheid in de tweede wereldoorlog. Wij herdenken alle Nederlandse slachtoffers die bij vredesoperaties hun leven hebben gegeven.

Dodenherdenking, de vlag half stok

Op 4 mei, om 18:00 wordt de Nederlandse vlag, zonder de feestelijke wimpel, half stok Dodenherdenkinggehangen.
De vlag blijft half stok hangen tot zonsondergang.
Winkels moeten officieel sluiten om 19:00 uur en mogen alleen openblijven als zij toestemming hebben van de gemeente.
Kerkklokken luiden van 19.45 uur tot 19.59 uur om de herdenking in te luiden.
Van 20:00 tot 20:02 uur wordt er in het gehele land 2 minuten stilte in achting genomen voor alle Nederlandse slachtoffers die hun leven hebben gegeven voor ons vaderland.

Ook bussen en treinen worden van 20:00 tot 20:02 stilgezet ter ere van hen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.
Hulpdiensten en automobilisten hoeven natuurlijk geen rekening te houden met de 2 minuten stilte.

Dodenherdenking, de herdenking op in Amsterdam

Op 9 mei 1945 werd de eerste dodenherdenking gehouden op de dam te Amsterdam. Er werd indertijd geen 2 minuten stilte in achting gehouden maar 1 minuut. Deze eerste herdenking had plaatst na een beraad van het gemeentebestuur Amsterdam.
De herdenking op de dam heeft plaatst conform een strak ritueel.
Om 18.55 uur heeft in de Nieuwe Kerk een plechtigheid plaats waarbij regeringsleden, de koninklijke familie, en nabestaanden van zij die gevallen zijn een plechtigheid bijwonen. De plechtigheid wordt rechtstreeks op televisie uitgezonden en duurt precies een half uur. Tijdens deze plechtigheid wordt de traditionele 4 mei lezing voorgelezen door een prominente Nederlander.
Zie hier bijvoorbeeld de 4 mei lezing van Jan Terlouw uit 2014.

Om 19.50 uur verlaat de koning de Nieuwe Kerk met de  regeringsleden en andere genodigden en loopt door naar het monument op de Dam door een erecouloir van veteranen.
Een lid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei spreekt een tekst uit, waarna de koning een krans legt bij het monument op de dam.
Het Taptoe wordt gespeeld stopt om precies 20.00 uur, waarna men 2 minuten stilte in achting neemt.
Daarna volgt het Nederlands volkslied, Wilhelmus.

Na een toelichting over de werkelijke betekenis van 4 mei, leggen de krijgsmacht, de verzetsbeweging en leden van de regering kransen bij het monument.
Een scholier, die verkozen is als beste dichter, leest een gedicht voor.

Is 4 mei een vrije dag en een feestdag?

4 mei, dodenherdenking is natuurlijk geen echte feestdag, het is een sombere dag waarop wij Nederlanders hen herdenken die voor onze vrijheid zijn gestorven.
Wij eren hen, wij danken onze vrijheid aan hen die hun leven voor ons hebben gegeven en daarom kan 4 mei ergens toch als een feestdag worden gezien.
Deze dag is geen officiële vrije dag. Na de afsluiting van de dodenherdenking viert men op 5 mei een echt feest, Bevrijdingsdag.