Carnaval 2018

Zondag 7 februari begint het Carnaval 2018. Twee dagen later, dinsdag 9 februari is de laatste dag en het begin van de vastentijd. Dat is van oorsprong de betekenis van Carnaval, een katholiek feest voorafgaand aan Aswoensdag en voor 40 dagen vasten. Hierna begint het Paasfeest. De datum is afhankelijk van het Paasfeest welke altijd plaatsvindt op de eerste zondag na de eerste volle maan na 21 maart. Zes weken daarvoor wordt Carnaval gevierd.

Betekenis en oorsprong van carnaval

Carnaval 2016Het woord Carnaval kan ontstaan zijn uit het Latijnse Carne vale. Dit betekent vaarwel aan het vlees. Zo noemde men de dinsdag ook wel de ‘vette dinsdag’. Op deze dag wordt al het vlees opgemaakt omdat dit zou bederven als er gevast wordt. In de vastentijd gebruikt men alleen het noodzakelijke. Officieel duurt het feest enkele dagen, maar in Nederland begint Carnaval al op 11 november om 11.11 uur. Dit is de dag dat Prins Carnaval wordt gekozen met zijn adjudanten. Ook is dit vaak het begin van het bouwen van de verschillende praalwagens welke gebruikt worden tijdens de vele Carnavalsoptochten, de zegetocht van de prins.

Prins carnaval 2018

De prinsen nemen tijdens de carnavalsdagen de macht over van de burgemeester. Dit doen zij met de zogenaamde sleuteloverdracht. De steden krijgen vaak ook een andere naam. Denk aan Oeteldonk als naam van ‘s-Hertogenbosch. De burgers verkleden zich op allerlei verschillende manieren en nemen de terrassen en café’s over. Alles ter voorbereiding van 40 dagen vasten. Dinsdagnacht 9 februari om 00.00 uur is het einde van Carnaval 2018. De prins en zijn narren nemen afscheid tijdens een ceremonie. Tevens worden allerlei carnavalsattributen verbrand of begraven. Hierna volgt aswoensdag. Carnaval is vooral een feest dat uitgebreid gevierd wordt in Noord-Brabant en Limburg. Maar ook andere delen van Nederland kennen een eigen Carnavalsvereniging en vieren ieder op hun eigen wijze hun Carnaval 2018.